Czym wyróżnia się polska wołowina kulinarna?
Polska wołowina kulinarna to mięso wysokiej jakości, nieprzetworzone. Pochodzi od bydła hodowanego w przyjaznych warunkach. Zwierzęta są karmione wyłącznie naturalnymi paszami, które nie zawierają konserwantów ani innych chemicznych dodatków. Nie od dziś wiadomo, że sposób karmienia, ale też samej hodowli wpływa na jakość mięsa. Jeśli pochodzi ono z produkcji masowej, nie posiada takich samych walorów ani właściwości odżywczych.
Jak wykorzystać polską wołowinę w kuchni?
Wołowina ekologiczna znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. W zależności od tego, jaki styl żywienia preferujesz, możesz dodać ją do:
- zupy,
- leczo,
- gulaszu,
- dań jednogarnkowych z makaronem, ziemniakami lub ryżem,
- zapiekanek.
Co oczywiste, wołowina jest też doskonałą bazą do przygotowania steków. Polskie steki nie mają sobie równych, a popularność zawdzięczają wysokiej jakości wołowinie. Jak je przygotować? Wystarczy kawałek wysokiej jakości mięsa i przyprawy. Na początek doprowadź je do temperatury pokojowej. To ważne dla uzyskania optymalnej temperatury smażenia. Następnie przypraw je delikatnie i umieść na patelni lub grillu. Aby uzyskać odpowiedni stopień wysmażenia, sprawdzaj temperaturę przy pomocy termometru. Smaczny, polski stek jest gotowy już po kilku minutach!
Polska wołowina sezonowana na steki
Sezonowane steki to prawdziwa uczta kulinarna. Mięso przed obróbką termiczną podlega sezonowaniu, które wydobywa z niego smak i aromat. Ponadto pozwala uzyskać optymalną strukturę. Polska wołowina na steki może być sezonowana na sucho bądź na mokro. Drugi sposób jest krótszy, ponieważ cała procedura trwa zaledwie, a zarazem co najmniej 6 dni. Tymczasem sezonowanie na sucho zajmuje minimum 3 tygodnie. Z drugiej strony, miłośnicy steków stwierdzą, że to właśnie metoda na sucho pozwala wydobyć głębię tego, co najlepsze w mięsie. Stek sezonowany w ten sposób uchodzi za najlepszy, jaki można zjeść.
Klucz do sukcesu tkwi oczywiście w odpowiednim przygotowaniu mięsa. Sezonowanie nie jest trudne, ale jak już wiesz, czasochłonne. To właśnie sprawia, że wielu, zamiast sezonować w domowych warunkach, woli kupić gotowe mięso. Jest to dobre rozwiązanie, o ile wybierzesz wysokiej jakości kawałki. Steki sezonowane na sucho kupisz w dobrych sklepach z mięsem, także tych prowadzących sprzedaż online.
Nigdy nie jest za późno, by odkryć polską wołowinę!
Steki z polskiej wołowiny przeżywają dziś swoisty renesans. W coraz większym stopniu zaczynamy doceniać walory smakowe i odżywcze tego mięsa. Chcemy pewnej odmiany, która należy nam się po latach spożywania kurczaka i wieprzowiny. Jeśli steki wołowe sezonowane nie gościły do tej pory na Twoim talerzu, czas na zmiany!
Wołowina to mięso, które dostarcza odpowiednich ilości białka, żelaza i witamin. Możesz przygotować je na wiele sposobów, zaczynając od wywarów mięsnych, na stekach kończąc. Wołowina powinna zagościć na przyjęciach grillowych, zastępując dobrze znaną wieprzowinę. Dzięki temu odkryjesz nowe smaki i możliwości obróbki mięs!
Gdzie kupić wysokiej klasy wołowinę kulinarną?
Wołowina kulinarna jest dostępne w marketach, ale jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Najczęściej pochodzi z produkcji masowej - niech nie zmyli Cię dopisek “ekologiczny” na opakowaniu! Wybieraj wyłącznie produkty, co do których pochodzenia masz absolutną pewność. Jeśli w Twojej okolicy nie ma zaufanego rzeźnika, postaw na sklep internetowy. W ten sposób zamówisz wysokiej klasy mięso bez wychodzenia z domu. Pamiętaj, że wyłącznie najlepsza wołowina kulinarna pozwoli Ci na nowo odkryć niezwykły smak. Mięso z produkcji masowej pozbawione jest nawet typowego zapachu, a jego struktura - zamiast miękka i delikatna, jest twarda i zbita.
Napisz komentarz
Komentarze