Pączki lane są idealne dla zapracowanych ludzi, ale także dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, szybkiego i pysznego. Zawsze się udają. Dzięki temu, że nakładamy je łyżeczką na gorący tłuszcz, każdy pączek ma inny, niepowtarzalny kształt.
Składniki:
- serek homogenizowany o smaku waniliowym (300 gramów)
- mąka (1.5 szklanki)
- jajka (3 sztuki)
- cukier waniliowy (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- olej rzepakowy i smalec (do smażenia)
- cukier puder (do dekoracji)
Przygotowanie:
Jajka wraz z cukrem wanilinowym ubijamy mikserem. Dodajemy serek homogenizowany i miksujemy. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa będzie gęsta.
W garnku lub patelni rozgrzewamy olej (powinno być go głęboko na ok. 4-6 cm). Tłuszcz nie może być zbyt zimny, bo pączki go wchłoną.
Ciasto nakładamy za pomocą łyżeczki, a drugą łyżeczką zrzucamy na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Najlepiej, jeśli pączki będą miały w garnku trochę miejsca, dzięki temu same będą się odwracać. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik do odsączenia. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze świeże, od razu po upieczeniu ;)
Przepis pochodzi ze strony www.winiary.pl
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze