Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 19:41

Wśród drzew i w nawiązaniu do Sadów Żoliborskich

Rozstrzygnięto konkurs architektoniczny na zaprojektowanie przy ulicy Izabeli Środowiskowego Domu Samopomocy. Zwycięska koncepcja to zespół budynków posadowionych między rosnącymi tam drzewami.

W tym artykule przeczytasz m.in. o:

- zwycięskiej koncepcji architektonicznej
- o jej atutach

Konkurs architektoniczny po jednogłośnej decyzji jury wygrała pracownia EMA Studio. Projektanci zdecydowali się umiejscowić na działce przy ulicy Izabeli cztery budynki. W ten sposób nawiązali do znajdującego się niedaleko osiedla Sady Żoliborskie, którego budynki wpisane zostały w układ istniejących drzew.

Przeczytaj również: Budowa Środowiskowego Domu Samopomocy na Żoliborzu wkracza w kluczowy etap

Architekci ze zwycięskiej pracowni docenili walory znajdującej się na pograniczy Bielan i Żoliborza działki w sąsiedztwie, której znajduje się trasa AK. Mimo głośnego sąsiedztwa projektanci skupili się na znajdującej się przy ulicy Izabeli zieleni. Na miejscu wybierali najbardziej wartościowe drzewa, które miałby znaleźć się na między budynkami. Dzięki temu, że zdecydowano się zaprojektować cztery osobne budynki możliwe jest zachowanie jak największej liczby drzew.  Każdy z budynków ma odpowiadać innej funkcji.

Niewątpliwym atutem tego rozwiązania jest zwiększenie powierzchni biologicznie czynnej o blisko 86 proc. w stosunku do zapisów wymaganych w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego – podkreśla Paweł Michalec, burmistrz Dzielnicy Żoliborz Warszawy.

Pomiędzy zaprojektowanymi budynkami o wysokości 2-3 kondygnacji zaproponowano również półprywatne przestrzenie i wspólny teren integracyjny dla użytkowników. W projekcie na zewnątrz znalazła się też przestrzeń ze stołami, miejscami do siedzenia i miejscem na grilla, plac do gry w koszykówkę oraz leżaki, hamaki i alejki spacerowe.

Koncepcja architektoniczna zakłada, że budynek będzie energooszczędny. Zgodnie ze współczesnymi standardami zaprojektowane w koncepcji budynki mają instalację fotowoltaiczną oraz rekuperację. Całość zaprojektowano z naturalnych materiałów takich jak drewno i cegła.

Przeczytaj również: Awantury, libacje i pełno śmieci – tak wygląda zaplecze Rudawki

W ramach zagospodarowania terenu wszystkie ścieżki miałyby być z nawierzchni retencyjno-mineralnych, a w pasie nad kolektorem rzeki Rudawki zaproponowano ogrody deszczowe.

W przyszłym roku dzielnica będzie pracować nad projektem wykonawczym dla inwestycji.


SDS_projekt_1_2

SDS_projekt_1_2

SDS_projekt_1_3

SDS_projekt_1_3

SDS_projekt_1_4

SDS_projekt_1_4

SDS_projekt_1_1

SDS_projekt_1_1


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ