Nadszedł długo przeze mnie oczekiwany czas popołudniowych spacerów do naszych żoliborskich kawiarnio-lodziarni. Od zeszłego roku na mapie lodowych przyjemności pojawiło się też kilka nowych miejsc, w których możemy schłodzić się i osłodzić się. Oto kilka godnych polecenia, zaczniemy od najnowszego:
Sucré Żoliborz - Cukiernia, Lody Naturalne,
ul. Rydygiera 13
Niewielka cukiernia na Rydygiera, z kilkoma stolikami na zewnątrz, poleca przede wszystkim ciasteczka, tzw. makaroniki, ale poszczycić się może też lodami, i to naturalnymi. Lody są robione na mleku i śmietanie, słodzone miodem i bogate w naturalne składniki. Do wyboru mamy również sorbety.
Lody faktycznie są pyszne, wybór nie jest zbyt duży, ale w mojej ocenie to tylko zaleta. Za każdym razem pojawiają się różne smaki. Nigdy nie trafiłam na kolejki, co również oceniam na plus.
Lody podawane są w porcjach, nie w gałkach, i są dokładnie ważone przed podaniem; trochę to apteczne podejście nie pasuje w tym miejscu. Niestety wadą jest też to, że nie można w ramach jednej porcji połączyć dwóch smaków, co niezwykle ułatwiłoby życie rodzicom kupującym lody małym dzieciom.
![](https://static2.gazetazoliborza.pl/data/wysiwig/uploads/2017/10/sucre_ocena.gif)
Cukiernia Smaki Warszawy,
ul. Felińskiego 52
Blisko pl. Wilsona, wśród sporej konkurencji, ale lody naprawdę się bronią różnorodnością smaków i jakością. Deklaracja o naturalności lodów również przyciąga rzesze klientów. Kawiarnia jest mała, stoliki są w środku i na zewnątrz. Trafiłam na obłędny smak palonego masła, jednak w porcji rabarbarowej nie czułam tego wyjątkowego smaku. Z mieszaniem smaków w jednej porcji nie ma specjalnie problemów, gdyż porcje nie są zbyt duże.
Oprócz lodów, do wyboru mamy też ciasta, ciastka, ciasteczka i torty bezowe... Polecam również pyszną kawę, może być na wynos. Przed lokalem przydałby się stojak na rowery, a stoliki mogłyby być częściej przecierane.
![](https://static2.gazetazoliborza.pl/data/wysiwig/uploads/2017/10/smakiwarszawy_ocena.gif)
Cukiernia Pomianowski i Syn, Broniewskiego 12
Legendarne, kultowe już miejsce, na pewno znane wszystkim Żoliborzanom i nie tylko, mieści się tuż obok równie kultowego Baru Mlecznego „Sady”. Cukiernia powstała w 1920 r. i do dziś cieszy się wielkim poważaniem wśród klientów. To miejsce magiczne. Choć lata świetności ma już za sobą, to świetnie radzi sobie z obecną na naszym lokalnym rynku konkurencją, o czym świadczą często widziane tam kolejki.
Z zewnątrz nie wygląda zbyt zachęcająco, ale napis „lody – produkcja własna” mówi sam za siebie. Lody są podawane z automatu, tzw. włoskie, śmietankowe, delikatnie kremowe, dodatkowy smak zawsze do wyboru. Smaki mogą być zmieszane, w wafelku, duże, małe, zawsze pyszne i świeże.
Dodatkowo mamy ogromny wybór wypieków i wręcz boskie pączki i kruche ciasteczka.
Napisz komentarz
Komentarze