Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 19 lipca 2025 04:34
Reklama
Kuchnia Mazowsza odcinek 3

Kuchnia Mazowsza, odcinek 3, Siedlce i okolice.

Tym razem witamy Was z Siedlec i ich malowniczych okolic, by odkryć smaki oraz tradycje kulinarne tego regionu.
Kuchnia Mazowsza, odcinek 3, Siedlce i okolice.

Autor: Mateusz Durlik

Smaki Siedlec – ziemniak i wieprzowina w roli głównej

Naszą podróż rozpoczęliśmy w sercu regionu – w Siedlcach, gdzie odwiedziliśmy jedną z najlepiej ocenianych restauracji serwujących tradycyjne dania lokalne. Kuchnia siedlecka opiera się głównie na ziemniakach i mięsie wieprzowym, co wynika z historycznego charakteru regionu – rolniczego i hodowlanego. Ziemniaki, wprowadzone do Europy w XVI wieku, szybko stały się podstawą diety mieszkańców, a wieprzowina była ceniona za smak, dostępność i możliwość długiego przechowywania w formie wędlin, smalcu czy kiszek. W Siedlcach odbywa się nawet coroczne Święto Świni, podczas którego lokalne społeczności celebrują swoje kulinarne dziedzictwo poprzez pokazy gotowania i degustacje.

 

Siedlce – Pałac Ogińskich, Muzeum Regionalne im. Mieczysława Asłanowicza, nagroda dla Restauracji Kochanówka – Ambasador Kuchni Regionalnej

Na naszym stole pojawiły się klasyczne placki ziemniaczane ze śmietaną – złociste, chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatnie miękkie i aromatyczne. Ich chrupkość świetnie komponowała się z gęstą śmietaną o wysokiej zawartości tłuszczu. Następnie skosztowaliśmy Placków Maryli – wersji nadziewanej soczystym, doprawionym mięsem wieprzowym. Nadzienie było mięsiste, lekko pikantne, z wyraźnie wyczuwalnym majerankiem i pieprzem, a całość podsmażona na chrupko i podana z ziołowym dipem.

Na uwagę zasłużyły także placki żmudzkie – ciekawe danie o konsystencji bardziej miękkiej, przypominające połączenie kopytek i pierogów. Wypełnienie ze szpinaku i sera typu feta było świeże, lekko słone, a wersja z kapustą i pieczarkami – głęboka w smaku, lekko karmelizowana.

Litewskie wpływy w kuchni siedleckiej są widoczne dzięki historycznym powiązaniom z Wielkim Księstwem Litewskim, co zaowocowało obecnością dań takich jak kibiny, czy pielmieni. 

Kibiny – duże, rumiane pierogi o półkruchej skórce, z wyraźnym aromatem śmietany i drożdży. Wewnątrz kryło się dobrze doprawione mięso wieprzowe z cebulą, soczyste, pachnące zielem angielskim i liściem laurowym. Jedzone na ciepło, rozpływały się w ustach. Na stole pojawiły się także pielmieni – drobne pierożki przypominające uszka, gotowane i polane masłem czosnkowym z natką pietruszki. Ich smak był delikatny, ale wyrazisty – esencja domowego farszu. 

Nie mogło zabraknąć również klasyków: kotleta schabowego z chrupiącą panierką i mięciutkim wnętrzem oraz słynnego kotleta papieskiego – z drobiu, podanego w pierzynce serowo-jajecznej, miękkiego, wilgotnego i wyjątkowo sycącego. Do wszystkich dań serwowano ziemniaki – gotowane, opiekane lub jako purée – bo region po prostu kocha ziemniaki.

 

Smaki regionu – kibiny, placki Maryli, placki żmudzkie, kotlet schabowy z ziemniakami

Spacer po Aleksandrii i słodka przerwa

Po obfitym obiedzie udaliśmy się na spacer do Parku Miejskiego w Siedlcach, dawniej zwanego Aleksandrowem, obecnie Aleksandria. Park Miejski „Aleksandria” w Siedlcach to zabytkowy ogród założony w I połowie XVIII wieku jako park włoski, który pod koniec stulecia został przekształcony przez Aleksandrę Ogińską w stylu sentymentalnym, prawdopodobnie według projektu Szymona Bogumiła Zuga. Wyróżnia się naturalistycznym układem alejek, malowniczymi stawami i romantycznymi elementami architektury ogrodowej, tworząc przestrzeń sprzyjającą refleksji i wypoczynkowi. Obecnie park pełni funkcję rekreacyjną i edukacyjną, będąc ulubionym miejscem spacerów mieszkańców Siedlec. Jego nazwa, „Aleksandria”, stanowi pamiątkę po fundatorce Aleksandrze z Czartoryskich Ogińskiej.

Po drodze odwiedziliśmy Cukiernię z Klonowej, słynącą z kultowych ciasteczek migdałowych zwanych Mandorlami. Te kruche, złociste ciasteczka, pełne chrupiących migdałów, mają delikatny maślany smak z wyraźną nutą wanilii i lekkością włoskich biscotti. To słodka przyjemność, którą warto zabrać ze sobą z wycieczki do Siedlec. Z Mandorlami w ręku dotarliśmy do Pałacu Ogińskich – najcenniejszego zabytku Siedlec, wybudowanego przed 1730 rokiem przez Kazimierza Czartoryskiego, a przebudowanego w stylu klasycystycznym przez Aleksandrę Ogińską w latach 1779–1781.

Mandorle – ciasteczka migdałowe z Cukierni na Klonowej 

 

Mościbrody – dworski klimat i regionalne smaki

Następnie udaliśmy się do oddalonej o kilka kilometrów od Siedlec, wsi Mościbrody, gdzie znajduje się zabytkowy dwór z 1848 roku, otoczony parkiem i stawami. Dwór, poddany pieczołowitej renowacji, zaprasza gości do odkrycia urokliwych wnętrz oraz Restauracji Dworskiej, serwującej tradycyjne staropolskie potrawy, wędliny i ryby z okolicznych stawów. W menu królowały pasztety z dziczyzny, schaby w galarecie, pieczone kaczki i wędliny domowej roboty – pełne aromatów dymu z olchy i czosnku.

Tego dnia odbywał się koncert charytatywny zespołów folklorystycznych. Równolegle do koncertu funkcjonowała strefa kulinarna, w której dominowały stoiska Kół Gospodyń Wiejskich. Gospodynie oferowały tradycyjne dania przygotowywane według domowych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Szczególnym powodzeniem cieszyły się ręcznie lepione pierogi z nadzieniem z ziemniaków i mięsa wieprzowego oraz żurek serwowany z jajkiem – klasyczne potrawy kuchni polskiej, pachnące świeżymi ziołami i naturalnymi przyprawami. Nie zabrakło również słodkich wypieków – na stołach królowały domowe ciasta, a wśród nich wyróżniały się wafle przekładane masą z mleka w proszku i kajmaku, znane na Mazowszu pod nazwą andruty. Ich słodki, mleczny smak przywoływał wspomnienia z dzieciństwa i był obowiązkowym punktem degustacyjnym dla wielu uczestników wydarzenia.

Całość tworzyła wyjątkową atmosferę lokalnego święta – pełną radości, wspólnoty i dumy z polskiej tradycji.

 

Dwór Mościbrody – dworskie granie i strefa kulinarna Kół Gospodyń Wiejskich

Podsumowanie 

Region siedlecki urzekł nas swoją malowniczością i spokojem, który trudno znaleźć w codziennym zgiełku dużych miast. Rozciągające się po horyzont pola złocistej pszenicy, przeplatane barwnymi łąkami pełnymi maków, chabrów i rumianków, tworzyły pejzaż niczym z sielskiej pocztówki. Widok bocianów majestatycznie przysiadających w gniazdach na słupach był symbolicznym przypomnieniem o naturalnym rytmie życia, który wciąż płynie tutaj swoim własnym tempem.

Choć region ten oddalony jest zaledwie o 100 kilometrów od Warszawy, oferuje coś zupełnie innego niż metropolia – autentyczną bliskość przyrody, ciszę, przestrzeń oraz bogactwo tradycji i lokalnej gościnności. Zachwyciła nas nie tylko kuchnia oparta na prostych, ale wyrazistych smakach, lecz również serdeczność ludzi, którzy z pasją dzielą się tym, co mają najlepszego.

To już kolejny raz, gdy przekonujemy się, że "cudze chwalicie, swego nie znacie" – i że Polska kryje w sobie mnóstwo miejsc, które potrafią oczarować, jeśli tylko da się im szansę.

Staw i pola w Mościbrodach, Pałac Ogińskich w Siedlcach 

 

Artykuł powstał w ramach cyklu „Kuchnia Mazowsza” i został sfinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. Już dziś zapraszamy na kolejny odcinek – przed nami jeszcze wiele smakowitych opowieści z różnych zakątków Mazowsza.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Aby zostać naszym prenumeratorem, wystarczy wejść na stronę https://www.gazetazoliborza.pl/platny-dostep. Następnie należy wybrać jedną z trzech opcji prenumeraty i postępować zgodnie z instrukcjami podanymi w kolejnych krokach.

Jeśli napotkasz jakiekolwiek trudności, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta pod adresem [[email protected]] lub telefonicznie pod numerem [535249771]. Postaramy się pomóc jak najszybciej.

Jako prenumerator zyskujesz dostęp do ekskluzywnych treści (w tym pełnych treści artykułów prezentowanych na naszym portalu oraz publikacji dedykowanych tylko naszym prenumeratorom) oraz specjalne rabaty od naszych partnerów lokalnych. Oferujemy zniżki od 10% do 20% na produkty i usługi firm z Żoliborza i Bielan (okazjonalnie także z innych dzielnic).

Z rabatów mogą korzystać tylko prenumeratorzy posiadający aktywną (wykupioną) prenumeratę.

Nie. Z rabatów oferowanych przez partnerów będą mogli skorzystać wszyscy aktywni prenumeratorzy „Gazety Żoliborza”, bez względu na miejsce ich zamieszkania.

Aktualną listę partnerów oraz informacje o oferowanych przez nich rabatach znajdziesz na stronie głównej naszego portalu, w zakładce PREMIUM w artykule "Rabaty dla Prenumeratorów" oraz w przesyłanych do Ciebie newsletterach.

Nasi partnerzy będą przedstawieni na stronie głównej naszego portalu, w zakładce PREMIUM w artykule "Rabaty dla Prenumeratorów". Będą umieszczeni wg dwóch kryteriów: wysokość rabatów i kolejność alfabetyczna.

Po wykupieniu prenumeraty będziesz mieć dostęp do specjalnie dedykowanego artykułu („Rabaty dla Prenumeratorów”), w którym będą wymienieni wszyscy nasi partnerzy (będą tam także ich logotypy). Przy zakupie w sklepie stacjonarnym lub w momencie płatności za usługę wystarczy pokazać jego treść obsłudze partnera, wskazując baner odpowiadający miejscu, w którym dokonujemy zakupów/płacimy za usługę.

Dokonując zakupu online u naszych partnerów, aby otrzymać rabat, należy przy zamówieniu wpisać specjalny kod, który zostanie wygenerowany przez partnera i przekazany prenumeratorowi.

Wspólnie z naszymi partnerami będziemy organizowali konkursy dla naszych prenumeratorów. Do wygrania będą w nich między innymi bilety czy karnety. Wśród nagród będą też zniżki na produkty i usługi oferowane przez partnerów. Laureaci takich konkursów otrzymają specjalnie dedykowany voucher, wygenerowany przez partnera konkursu, dzięki któremu będą mogli zrealizować nagrodę.

Obsługa partnera będzie sprawdzać, czy prenumerator, który chce skorzystać z rabatu, ma dostęp do specjalnie dedykowanego artykułu („Rabaty dla Prenumeratorów”), w którym będą wymienieni wszyscy nasi partnerzy (będą tam także ich logotypy). Przy zakupie w sklepie stacjonarnym lub w momencie płatności za usługę wystarczy pokazać jego treść obsłudze partnera, wskazując baner odpowiadający miejscu, w którym dokonujemy zakupów/płacimy za usługę.

W przypadku zakupów online i/lub realizacji vouchera (będącego nagrodą w konkursie dla prenumeratorów, o którym piszemy w pkt. 9) trzeba powołać się na kod/voucher wygenerowany przez partnera. Dzięki temu będzie można zakupić produkt/usługę lub odebrać nagrodę w konkursie.

Zależeć to będzie od indywidualnych ustaleń z każdym partnerem. Szczegółowe informacje znajdziesz w opisie oferty każdego z nich.

Jeśli napotkasz jakiekolwiek trudności, skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta pod adresem [[email protected]] lub telefonicznie pod numerem [535249771]. Postaramy się pomóc jak najszybciej.

Rabatów przeznaczonych dla prenumeratorów nie można przekazywać osobom trzecim. Są one dedykowane wyłącznie dla naszych prenumeratorów jako forma podziękowania za wsparcie. Udowodnione przypadki łamania tego postanowienia będą skutkowały anulowaniem prenumeraty, bez możliwości jej odnowienia.

Wysokość rabatu u każdego partnera jest stała w czasie jednego cyklu, który trwa miesiąc. Partner może zmienić wysokość rabatu w każdym cyklu.

Nie. Każdy z partnerów ma swoje odrębne rabaty, które nie łączą się z rabatami od innych partnerów.

Tak, ale Twoja subskrypcja będzie aktywna do końca okresu rozliczeniowego, na który się zdecydowałeś.

Wystarczy zaoferować zniżki (10%, 15% lub 20%) na swoje produkty lub usługi dla naszych prenumeratorów. W zamian otrzymasz pakiet promocyjny opisany w naszej ofercie.

Skontaktuj się z nami pod adresem [[email protected]] lub telefonicznie pod numerem [662001449]. Omówimy szczegóły i odpowiemy na wszelkie pytania.

Po skontaktowaniu się z nami ustalimy szczegóły współpracy, podpiszemy umowę i przekażemy wszystkie niezbędne materiały do realizacji promocji.

Nie, udział jest całkowicie bezpłatny. W ramach współpracy barterowej oferujesz rabaty dla naszych prenumeratorów, a my zapewniamy Ci promocję i zwiększenie rozpoznawalności Twojej marki.

Nie. Program skierowany jest głównie do firm z Żoliborza i Bielan, aby wspierać lokalną społeczność. Jeśli Twoja firma działa w tym obszarze lub kieruje ofertę (także) do mieszkańców tych dzielnic, zapraszamy do współpracy. Zapraszamy zatem do współpracy także firmy i instytucje z innych warszawskich dzielnic!

Nie. Z rabatów oferowanych przez partnerów będą mogli skorzystać wszyscy aktywni (posiadający opłaconą prenumeratę) prenumeratorzy „Gazety Żoliborza”, bez względu na miejsce ich zamieszkania.

Twoja firma otrzyma bezpłatną reklamę w naszych mediach: na portalu, w social mediach, grupach lokalnych, w artykułach oraz w kampaniach reklamowych. Dzięki temu zwiększysz rozpoznawalność marki i dotrzesz do szerokiej lokalnej społeczności. Zrobisz to w sposób innowacyjny i efektywny – całkowicie bezpłatnie. Naszym głównym celem jest nie tylko uhonorowanie naszych prenumeratorów, ale też skuteczne zareklamowanie ofert firm, które zostaną naszymi partnerami.

Oferujemy m.in.:

  • Baner reklamowy z Twoim logotypem na naszym portalu i w social mediach.
  • Publikację artykułu zbiorczego promującego wszystkich partnerów.
  • Top Layer z informacjami o prenumeracie i partnerach.
  • Stałą komunikację w naszych grupach społecznościowych.
  • Zdjęcie w tle w mediach społecznościowych z logotypami partnerów.
  • Relacje (stories) z logotypami partnerów.
  • Plakat promocyjny informujący o współpracy.
  • Mailingi do prenumeratorów (dla partnerów oferujących 15% i 20% rabatu).
  • Promocję w Kinie Wisła (dla partnerów oferujących 20% rabatu).

Nasi partnerzy będą przedstawieni na stronie głównej naszego portalu, w zakładce PREMIUM w artykule "Rabaty dla Prenumeratorów". Będą umieszczeni wg dwóch kryteriów: wysokość rabatów i kolejność alfabetyczna. Ich lista będzie też wysyłana w newsletterach dla prenumeratorów.

Obsługa partnera będzie sprawdzać, czy prenumerator, który chce skorzystać z rabatu, ma dostęp do specjalnie dedykowanego artykułu („Rabaty dla Prenumeratorów”), w którym będą wymienieni wszyscy nasi partnerzy (będą tam także ich logotypy). Przy zakupie w sklepie stacjonarnym lub w momencie płatności za usługę wystarczy pokazać jego treść obsłudze partnera, wskazując baner odpowiadający miejscu, w którym dokonujemy zakupów/płacimy za usługę.

W przypadku zakupów online należy podać kod wygenerowany przez partnera. Dzięki temu będzie można zakupić produkt/usługę.

Wspólnie z naszymi partnerami będziemy organizowali konkursy dla naszych prenumeratorów. Do wygrania będą w nich między innymi bilety czy karnety. Wśród nagród będą też zniżki na produkty i usługi oferowane przez partnerów. Laureaci takich konkursów otrzymają specjalnie dedykowany voucher, wygenerowany przez partnera konkursu, dzięki któremu będą mogli zrealizować nagrodę. By odebrać nagrodę, trzeba będzie okazać ten voucher lub wpisać (w przypadku realizacji online) umieszczony na nim kod, wygenerowany przez partnera.

Szczegóły dotyczące sposobu wykorzystania, ilości i dostępności rabatów ustalamy indywidualnie, aby najlepiej dopasować ofertę do potrzeb Twojej firmy. Stałe są tylko wysokości oferowanych rabatów: 10%, 15% i 20%.

Wysokość rabatu u każdego partnera jest stała w czasie jednego cyklu, który trwa miesiąc. Partner może zmienić wysokość rabatu w każdym cyklu.

Zależeć to będzie od indywidualnych ustaleń z każdym partnerem.

Oczywiście! Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie i propozycje, które mogą przynieść korzyści obu stronom.

Czas trwania współpracy ustalamy indywidualnie, ale minimalny okres to jeden miesiąc (jeden cykl współpracy). Możesz zdecydować się na okres próbny (miesięczny) lub długoterminową współpracę.

Tak, aczkolwiek Twoja obecność – a zatem przywileje i obowiązki partnera – będą obowiązywały do zakończenia miesięcznego cyklu współpracy.

Reklama
PRZECZYTAJ
bezchmurnie

Temperatura: 16°C Miasto: Warszawa

Ciśnienie: 1009 hPa
Wiatr: 11 km/h

Reklama
Reklama
Reklama