Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 30 kwietnia 2024 13:35

[Tydzień zdrowia] Grillowanie jest niezdrowe? Wszystko zależy od tego jak i co grillujemy

Dobiega koniec naszego tygodnia zdrowia, po którym nadejdzie tydzień kuchni. Kończąc obecny i zapowiadając przyszły tydzień podpowiadamy jak zdrowo grillować.

W tym artykule przeczytasz m.in.:

- o tym, dlaczego grillowanie mięsa może być niezdrowe,
- jakie są sposoby na zdrowe grillowanie.

Mamy pełnię wiosny a wraz z nią sezon girllowy. Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy, jednak w przypadku grilla pozwalamy sobie na chwile luzu i zapominamy o zdrowych nawykach. Na pewno wiele razy słyszeliście, że spożywanie grillowanego mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Nie jest to jednak regułą i wszystko zależy od tego jakie mięso i w jaki sposób grillujemy.

Przeczytaj również: [Tydzień zdrowia]Trudny czas dla alergików. Jak im pomóc?

Faktem jest, że podczas intensywnego grillowania w wysokiej temperaturze mięsa lub ryby wytwarzane są związki zwane aminami heterocyklicznymi. Mają one toksyczne działanie na ludzki organizm i powodują zmiany w DNA prowadzące do nowotworów.

Dodatkowo z grillowanego mięsa do żarzących się węgli ścieka tłuszcz. W efekcie spala się i wytwarza dym zawierający wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne będące rakotwórczymi substancjami.

Kolejnym problemem wydają się być konserwanty wykorzystane do produkcji kiełbasek. Przetworzone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

By uniknąć ryzyka nie trzeba rezygnować z grilla. Przyrządzanie dań w ten sposób nikomu nie zaszkodzi, jeśli będziemy z niego korzystać raz na jakiś czas.

Dietetycy zalecają by na grilla „wrzucać” chude mięso. Zanim zaczniemy grillować mięso warto je wcześniej przez 2 minuty podgrzać. Wówczas znacząco redukowane jest wydzielanie amin heterocyklicznych.

Zdrowe grillowanie wymaga również cierpliwości. Mięso powinno być grillowane w niższej temperaturze, ale za to dłużej. W celu zmniejszenia ściekającego tłuszczu na rozżarzone węgle warto mięso piec na aluminiowych tackach.  

Grillowane potrawy mięsne należy obracać przynajmniej raz na minutę. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wytwarzania toksycznych związków. Jeśli mięso zbyt mocno się przypiecze należy odciąć zwęglone części.

Ostatnia ważna zasada, zalecana przez dietetyków – idealny posiłek jest zbilansowany, dlatego przy grillowaniu nie zapominajmy o warzywach. Je też można grillować i co ważne nie wytwarzają trujących substancji.

Przeczytaj również: Kiedy grill przeszkadza sąsiadom


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
bezchmurnie

Temperatura: 26°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1021 hPa
Wiatr: 22 km/h