Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 28 lutego 2024 23:29
Reklama

Polot w kuchni polskiej jest potrzebny!

W każdym większym mieście można dziś spróbować kuchni z różnych zakątków świata. Kierując się ciekawością często spychamy rodzime potrawy na dalszy plan. Wybierając miejsce na randkę czy kolację z przyjaciółmi pomijamy zazwyczaj restauracje polskie. Dlaczego tak jest? I tu od razu nasuwają się dwie najpopularniejsze odpowiedzi; „polskie specjały najlepiej ugotować potrafi moja mama” oraz „nie jem polskiego jedzenia, bo jest ciężkostrawne”.

Jak w obliczu takich argumentów przekonać Polaka, że kuchnia Polska w Polsce może być pyszna? Jednym z rozwiązań jest próba jej unowocześnienia.

Tradycyjne składniki odpowiednio skomponowane

Okazuje się, że nawet najbardziej tradycyjne dania, takie jak np. tatar, zyskują nową jakość, gdy podane są z prostymi składnikami, ale w odpowiednich proporcjach i właściwej kompozycji. Prażona kasza gryczana, przepiórcze jajo i majonez kawowy sprawiły, że dobrej jakości mięso stało się w Polocie prawdziwym rarytasem. Przecież każdy kiedyś jadł kaszę gryczaną, ale czy z tatarem?

Produkty najwyższej jakości

Matjas serwowany w Polocie zyskał sobie wielu fanów nie tylko wśród blogerów. Tradycyjna polska ryba serwowana z grzybami, migdałami i kwaśną śmietaną okazała się ulubioną przystawką naszych Gości. Dodatki towarzyszące śledziowi wydobywają i podbijają smak doskonałej jakości produktu.

Zapomniane warzywa i świeże zioła

Panujący przez długie lata socjalizm bardzo zmienił tradycyjną kuchnię polską. Mnogość mącznych wyrobów, panierka i ograniczona dostępność produktów sprawiły, że staliśmy się krajem zubożałym kulinarnie. Dziś prócz marchewki i kapusty w sklepie znów znaleźć możemy warzywa, które kiedyś były w Polsce bardzo popularne. Nie ma co się dziwić, że serwowane w Polocie pierogi na puree z topinamburu, zupa z pasternaku, kaczka z salsefią czy czarną rzepą cieszą się powodzeniem. Uczymy się używać świeżych polskich ziół, które wydobywają z potraw wszystko co najlepsze. To dzięki nim nasze dania w Polocie stają się ciekawsze, bardziej odżywcze i przede wszystkim pyszne.

Kuchnia pełna eksperymentów

Każda kuchnia, może wydawać się nudna i mało nowoczesna, jeśli pomija się w niej produkty pochodzące z innych krajów. Wszyscy doskonale wiedzą, że makaron z truflą smakuje doskonale we włoskiej restauracji, ale czy oczywistym połączeniem wydaje się być zupa z pasternaku z tym najdroższym grzybem na świecie? Pak choy smakuje nam najbardziej w daniach kuchni azjatyckiej, ale serwowane w Polocie tradycyjne pierogi z kaczką, zatopione w bulionie na bazie wina xiang z pak choy bardzo długo utrzymywały się w karcie. Otwartość na nowe smaki w kuchni polskiej, świadczy o tym, że nie tylko tradycyjne jedzenie domowe, może smakować wyjątkowo…

Zdrowe mięso i ptactwo

W odmienianiu kuchni polskiej bardzo ważne jest także czerpanie z tradycji. W staropolskim zwyczaju było zastawianie stołów dzikim mięsem i ptactwem. Dziś znaleźć można wiele przepisów i wskazówek jak przyrządzać dzika, jelenia, gołębia czy gęsinę. Powrót do przygotowywania tego, co prawdziwie polskie ma również wpływ na nasze zdrowie. To właśnie dziczyzna zaliczana jest do najzdrowszych mięs. Nic dziwnego, że noga z kaczki podawana w sosie z owoców leśnych czy też gęsina serwowana z jeżynami, znikają z talerzy w Polocie w całości.

Nie rezygnujmy z polskiej kuchni, zachowajmy równowagę pomiędzy tradycją a nowoczesnymi potrzebami. Cieszmy się naszą kulinarną spuścizną i jedzmy polskie dania smacznie i z Polotem.


galeria_2-1
galeria_2-1

53572833_559105201240533_652655344726748717_n
53572833_559105201240533_652655344726748717_n

IMG_8004
IMG_8004

IMG_7986
IMG_7986

Restauracja_8220
Restauracja_8220

FB576699-DE89-4D0A-8B5D-D764428C1F11
FB576699-DE89-4D0A-8B5D-D764428C1F11


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 7°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1020 hPa
Wiatr: 17 km/h