Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 8 października 2024 08:54
Reklama

Idą Święta Wielkanocne. Dla nich zwykle to intensywny okres pracy

Problemy finansowe, zwolnienia, nierentowne utargi czy zrezygnowanie z działalności – tak w skrócie można opisać sytuację wielu małych i średnich przedsiębiorstw. Wiele z nich stara się utrzymać na powierzchni. Są to nie tylko restauracje, które oferują swoje dania na dowóz, ale piekarnie i cukiernie, których pracownicy pracują  byśmy mogli zjeść świeże pieczywo oraz pyszne ciasta. Przed nimi zawsze intensywny okres pracy, jednak te święta wielkanocne różnią się od poprzednich. Robić zapasy na święta w sklepie czy kupić gotowe potrawy u lokalnych restauratorów i ciasta u cukierników? Spora część dziś staje właśnie przed tym dylematem. Wielu z nas przerażają długie minuty spędzone w kolejkach do sklepów, a po żonglowaniu pracą zdalną i domowym nauczaniu dzieci nie mamy ochoty stać przy kuchni. Na szczęście jest kim się wyręczyć.

„Wierzymy, że nasi klienci pomogą nam przetrwać”

Z trudną sytuacją na rynku mierzą się wszyscy. Na pierwszym froncie działają m.in. cukiernie i piekarnie. Zwłaszcza w okresie świątecznym. Wprowadzone przez rząd obostrzenia dotykają również ich. – Bardzo liczyłam, że w okresie wiosennym obroty nam wzrosną – mówi Laura Eichler właścicielka Croissant Cafe działającej na Bielanach. Obecnie można tam zamówić na wynos kawę, lemoniadę, lody, ciasta i gofry. – Najwięcej tracimy w weekendy, gdzie zwykle nasza kawiarnia była pełna. W tygodniu z kolei jest niewiele gorzej niż sprzed epoki koronawirusa – wyjaśnia pani Laura i dodaje - To jest moja pierwsza wiosna, więc nie mam porównania, ale względem lutego powinien być nagły wzrost. Wierzymy, że nasi klienci pomogą nam przetrwać i mamy takie odczucia, że im też zależy żebyśmy przetrwali. - Otworzyliśmy się przed Bożym Narodzeniem. Zyskaliśmy sympatię i zaufanie naszych sąsiadów z Żoliborza i teraz Wielkanoc jest dla nas sprawdzianem, jak działamy po 3 miesiącach. Nie jest to najbardziej szczęśliwy czas – mówi o panujących warunkach Anna Gołębiowska właścicielka Cukierni Boska działającej na Żoliborzu. Pani Anna obecnie jako właścicielka samodzielnie prowadzi swoją cukiernię. – Panujące warunki nie są łatwe dla nas wszystkich. Jednak od samego początku obserwujemy bardzo duże wsparcie naszych stałych klientów, którzy korzystają z naszej oferty na wynos. Dostrzegamy też duże wsparcie społeczności żoliborskiej – ocenia właścicielka Cukierni Boska.

Słodka Paczka pod drzwiami

Wielkanoc bez ciasta nie może się odbyć. Cukiernicy wytrwale szykują dla nas słodkie wypieki. – Mamy dwie oferty świąteczne. Wybór jest dość spory, a wśród różnych ciast znajdują się również serniki czy mazurki – wylicza Laura Eichler właścicielka Croissant Cafe, gdzie  można kupić na wynos wybrane ciasto. Z kolei w Cukierni Boska uruchomiono bezkontaktową dostawę. – Cieszy się ona większym zainteresowaniem niż odbiór na miejscu. Klienci składają zamówienia wysyłając smsa lub e-maila i w określonych godzinach w piątek lub sobotę przed drzwiami swoich mieszkań znajdą słodką paczkę – wyjaśnia pani Anna i dodaje: - W ofercie znajduje się przegląd wszystkich tradycyjnych wypieków wielkanocnych takich jak babki, mazurki, ale poleciliśmy również nasze klasyki takie jak sernik nowojorski i beza. W obu przypadkach na zamówienie ciasta czasu pozostało mało bo można to zrobić jeszcze tylko w czwartek. Warto pamiętać, że nie tylko cukiernie mają ofertę świąteczną, ale i restauracje. Specjalnie na Wielkanoc uruchomiliśmy platformę #kupujęnażoliborzuwświęta, gdzie znajdziecie restauracje oferujące dania, które idealnie będą pasować do wielkanocnego stołu. Jeśli jeszcze nie zrobiliście zakupów świątecznych to zachęcamy do zrobienia ich lokalnie.

Wspierajmy lokalnych przedsiębiorców. W ramach akcji #kupujęnażoliborzu stworzyliśmy specjalną zakładkę, gdzie znajdziecie firmy działające na Żoliborzu. Kliknij tutaj, aby przejść na platformę lub wejdź na naszego Facebooka. Pamiętaj! Bez Ciebie nasi przedsiębiorcy nie przetrwają, dlatego kupuj lokalnie. 

Easter cake. kulich cake. traditional babka. cake for celebration. easter concept. panettone. still life of food, womens day, spring food, cake with berries, Baba Au Rhum, brioche. christmas cake

Easter cake. kulich cake. traditional babka. cake for celebration. easter concept. panettone. still life of food, womens day, spring food, cake with berries, Baba Au Rhum, brioche. christmas cake


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 9°CMiasto: Warszawa

Ciśnienie: 1011 hPa
Wiatr: 14 km/h